Ny bok om bondeuppror ute

Publicerad

För drygt 270 år sen tågade flera tusen dalabönder till Stockholm, för att tala förstånd med kungen och adeln. Men bondeupproret slutade i ett blodbad – vilket skildras i en ny bok.

SVT Nyheter Dalarna har träffat författaren Claes-Göran Bergstrand som just nu är på föreläsningsturné i länet.

”Bondeupproret 1743 skadade riket i dess grundvalar. Militären dödade 144 människor i bondetåget, fängslade tusentals bönder och avrättade sex av upprorsledarna på order av riksrådet med adeln i spetsen.”

– Jag anser att det här är det allvarligaste angreppet från myndigheterna på civila i vår historia. Det orsakades av en upphetsad situation som gick alldeles fel, säger författaren Claes-Göran Bergstrand.

Släktforskning blev bok

”Massakern på Norrmalmstorg” är titeln på hans bok, som bygger på släktforskning och studier av det dåtida ståndssamhället. Idén kom när han upptäckte en anfader från byn Sjurberg i Rättvik som var med i bondetåget.

– En bonde vid namn Tång Erik Olsson, släkting på min fars sida, berättar Bergstrand. Alla de personer och namn som nämns i boken är autentiska, men sen har jag själv utformat dialogen till en dokumentärroman.

På turné bland hembygdsföreningar

Claes-Göran Bergstrand och hans bokförläggare Björn Ericson från Borlänge har besökt ett tiotal hembygdsföreningar i Dalarna i en föreläsningsturné där boken presenterats.

– På flera ställen har vi haft upp mot hundra deltagare vilket är väldigt bra och roligt, säger Björn Ericson som betecknar föreläsningarna som en sorts modern folkbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.