Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör räddningschef Per Hampus förklara läget i klippet ovan. Foto: Täpp Agneta Johansson/ SVT ArkivVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ny stor ispropp i Öje – räddningschefen: ”Trodde inte mina ögon”

Uppdaterad
Publicerad

Det har uppstått en ny stor ispropp i Ogströmmen mellan Ogsjön och Öjen i Malung-Sälens kommun. Samma sak har hänt tidigare, senast i april då den var så omfattande att den behövde sprängas.

Till en början sade Per Hampus, räddningschef i Malung-Sälens kommun, att det inte var någon panik och att naturen skulle ta hand om den nya isproppen på egen hand.

Men när räddningstjänsten åkte till platsen efter lunchtid och fick se isproppen visade sig läget vara annat.

– Jag trodde inte mina ögon när jag kom hit, det är skarpt läge. Det har gått rätt över och slitit sönder gångbron, det har blivit vatten över hela ön, säger Per Hampus.

”Ser ut som världskrig”

I närheten finns en liten grillkåta som än så länge har klarat sig, det finns även ett kapell i närheten som hotas av vattnet.

– Att kåtan står kvar är ett under, det ser ut som det har varit världskrig, säger Per Hampus.

Ska kontakta MSB

Per Hampus berättar att de inte kan göra någonting åt isproppen just nu, utan planerar att kontakta länsstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i morgon.

– Jag kommer nu att sätta upp band runt området så att man inte ska gå för nära, för vi vill inte att någon ska skada sig, säger Per Hampus.

Har hänt tidigare

Flera isproppar har uppstått på samma plats tidigare. Bland annat i december förra året, som då försvann av sig själv och några månader senare, i samband med vårfloden i april, kom en större ispropp som fick sprängas bort så att smältvattnet kunde ta rätt väg.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se isproppen här. Foto: Täpp Agneta Johansson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer