Det är den som driver serveringsstället som ansvarar för att trängsel undviks och att besökarna kan hålla ett säkert avstånd mellan varandra. Foto: Christine Olsson/ TT

Ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringar

Publicerad
Den första juli träder en tillfällig ny lag i kraft. Lagen innebär att kommunen ansvarar för allt från tillsyn till möjligheten att stänga en verksamhet som inte följer föreskrifterna för smittskyddsåtgärder gällande coronaviruset. Lagen kommer gälla fram till 31 december 2020.

Fler och fler väljer att besöka restauranger, glassbarer och caféer sedan sommaren tagit fart. Rapporter om trängsel och svårigheter att hålla avstånd förekommer likaså.  

För att förhindra smittspridning på serveringar har regeringen beslutat om en tillfällig lag som ger kommunen utökade möjligheter att varna eller stänga ner en verksamhet som inte följer föreskrifterna.

– Vi ska självklart njuta och ha trevligt, men också tänka på att hålla avstånd och ta hänsyn till varandra, säger Elina Brodén (MP), ordförande i miljönämnden i Borlänge kommun.

Genom att flytta ansvaret från Region Dalarnas smittskyddsläkare till kommunerna ska tillsynsprocessen och eventuella åtgärder bli enklare och tydligare.

– Eftersom vi redan tidigare gjort inspektioner av serveringsverksamheter i Borlänge har vi bra kunskap och insyn, så jag tror att den här lagen kommer att bidra till att det blir enklare både för oss och för de som driver verksamheterna. Skulle det uppkomma några frågor har vi alltid möjlighet att vända oss till smittskyddsläkare, säger Elina Brodén (MP), ordförande i miljönämnden i Borlänge kommun.

Den nya lagen innebär följande:

Visa

• Lagen träder i kraft den 1 juli 2020 och gäller serveringsställen.

• Kommunens nämnd för miljö- och hälsoskyddsfrågor pekats ut som ansvarig tillsynsmyndighet för den nya lagen. Det innebär att den kommunala nämnden både utför inspektioner och fattar beslut om att serveringsställen måste vidta åtgärder eller stänga.

• Med serveringsställen avses en inrättning där det bedrivs näringsverksamhet som består av att servera mat eller dryck till allmänheten och där möjlighet ges till förtäring på stället. Det spelar ingen roll om serveringsstället har serveringstillstånd för alkohol eller inte.

• De inrättningar som inte serverar mat och dryck till allmänheten, utan enbart till en på förhand bestämd krets människor som deltar i en verksamhet som är knuten till inrättningen, till exempel personalrestauranger och skolmatsalar, omfattas inte av lagen. Inte heller verksamheter där det inte ges möjlighet till förtäring på stället.

• Lagen gäller till och med 31 december 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet