Så klarar du dig på två hjul över stigar, stenar och hinder Foto: SVT

Ny mountainbikebana vid Lugnet – för både världselit och nybörjare

Uppdaterad
Publicerad

I helgen var det premiärtävlingar i den nya mountainbikebanan vid Lugnet i Falun. Banan har byggts med många alternativspår så att både väldigt rutinerade och väldigt oerfarna cyklister ska hitta en lagom utmaning i terrängen.

Falu kommun har byggt upp anläggningen för en halv miljon kronor och därför är tanken att banan ska hålla längre än bara en tävlingshelg.

– Banan kommer att finnas här varje dag så att alla som vill kan komma hit och prova på. Såvitt vi vet är det här den enda anläggningen i världen som finns tillgänglig och öppen hela året, förklarar kommunens fritidschef Tomas Jons.

”Växer så det knakar”

Banan i skogen ovanför skidstadion är anpassad för samma tävlingsgren som Jenny Rissveds från Falun tog OS-guld i 2016. Och sedan dess har det blivit en riktig ”boom” för cykelsporten enligt VM-silvermedaljören Emil Lindgren från Säter.

– Det växer så det knakar och det cyklas väldigt väldigt mycket i Sverige just nu.

Vad är det som lockar med cyklingen?

– Frihetskänslan, man kan upptäcka bygden och man kommer mycket längre genom att trampa än om man springer. Sen blir man aldrig fullärd heller, det är roligt varje dag, säger Lindgren.

I videoklippet ovan får du tips på hur du tar dig helskinnad upp och ner för stigar, stenar och hinder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.