Ny rondell i Avesta öppnar för trafik – färdig tidigare än planerat

Uppdaterad
Publicerad

Färdig tidigare än beräknat, men två miljoner dyrare än planerat – nu öppnar nya rondellen på riksväg 68 vid Källlhagens industriområde för trafik.

På måndag kväll öppnas rondellen för trafik, vilket är ungefär en månad tidigare än planerat. Bygget har pågått sedan slutet av april. 

– Det är tack vare gott samarbete och god kommunikation mellan alla inblandade i projektet. Det känns skönt att vi hann bli färdiga så att trafiken kan släppas på innan vintern, säger Stefan Tångring, projektledare på Trafikverket.

Planen är nu till veckan att börja schakta bort den tillfälliga vägen om vädret tillåter.

Förutsättning för Lerbäckleden

Rondellen skapar ytterligare en anslutning mellan riksväg 68 och Källhagens industriområde, men är också en förutsättning för att sedan kunna bygga den planerade Lerbäcksleden till Krylbo. Tanken med leden är att knyta ihop industrier där med riksvägen och Källhagens industriområde samt avlasta centrala Krylbo från tung trafik.

Den totala kostnaden för rondellen landar på 25 miljoner, vilket är två miljoner mer än vad både Trafikverket och Avesta kommun, som ensam står för notan, planerade i somras, vilket Avesta Tidning tidigare rapporterat om.

”Oftast svårt att beräkna exakt” – hör kommunens utredare om den slutliga prislappen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.