Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hälso- och sjukvårdschefen Johan Björklund Foto: Jessica HanssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Falun inför munskydd i skolan – vill minska smitta i nära situationer

Uppdaterad
Publicerad

För att minska smittspridningen av covid-19 inför nu Falu kommun munskydd för personal inom förskola, grundskola och gymnasium. Munskydden kommer även att erbjudas till gymnasieelever i situationer där man inte kan hålla avstånd.

Smittläget i Dalarna är alarmerande enligt regionen. Det ansträngda läget totalt sett gör nu att Falu kommun för första gången under pandemin erbjuder munskydd inom skolverksamheten.

– Vi erbjuder nu munskydd för att minska smittspridning eftersom det finns situationer som kräver nära undervisning, säger Johan Björklund som är hälso- och sjukvårdschef.

Varför erbjuder ni inte munskydd till grundskoleelever?

– Vi ser att smittan inte sprider sig lika kraftigt bland de yngre eleverna. Självklart så har högstadieelever också nära undervisning och det kan vara så att vi framöver erbjuder munskydd där med.

Gymnasieelever får komma tillbaka

– Vi jobbar med möjligheten att hålla avstånd och det innefattar bland annat att sitta klassvis i lunchmatsalen, ytterligare lokaler till eleverna och andra förberedelsearbete så att vi nu nästa måndag kan ta in 600 gymnasieelever som idag har fjärrundervisning, säger skolchefen i Falu kommun Johan Svedmark.

Det nya direktivet som inkluderar munskydd kommer tas i bruk under slutet på veckan.

”Ska komma ihåg att det är för att skydda andra”

Biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund säger att munskydd kan användas som tillägg som ett sista steg, men vill inte rekommendera andra kommuner att ta efter i nuläget.

– Folkhälsomyndigheten har ju gått ut med att i inomhusmiljöer där det är svårt att undvika trängsel så kan man införa munskydd som ett tillägg. Jag håller med om att om det inte går att hålla avstånd så kan man absolut överväga det, men aldrig som ett första steg. Man ska alltid i första hand undvika att sitta trångt t.ex i personalrum eller liknande. Det finns risk att det blir en falsk trygghet, det är mycket viktigare att hålla avstånd, säger hon och fortsätter:

– Sen ska man komma ihåg att man har munskydd för att skydda andra, inte sig själv, så man inte missförstår det. Och så måste munskydden hanteras på rätt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet