Nya flygplatsen i Sälen kan ratas av turisterna

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer varningar från flera resebolag att internationella skidturister, trots nybygget, kanske hellre kommer att föredra att resa till och från flygplatsen i Oslo.
– Gardermoen kommer att göra allt för att folk inte ska resa till flygplatsen i Sälen, säger Trevor de Villers vid resebolaget Norway Home of Skiiing.

Under ett stormöte i veckan i norska Trysil om nya flygplatsen, kom en varning från flera utländska företag i resebranschen Det är inte säkert att internationella turister kommer att välja den nya flygplatsen i Sälen.

– Det är nu det stora jobbet börjar. Det gäller att få tillräckligt många resande och även att locka resenärer som i dag åker till flygplatsen i Gardermoen. Det är en stor konkurrent, säger Trevor de Villers vid resebolaget Norway Home of Skiiing som i dag arrangerar skidresor för den brittiska och även nederländska marknaden.

Gardemoen konkurrerar

Bara drygt 16 mil från Trysil ligger Oslos stora flygplats Gardermoen. Hit åker redan många utländska turister för vidare transport till Trysilområdet. Transfern på två timmar har inte varit ett bekymmer.

– Gardermoen kommer att jobba hårt för att flygplanen fortsätter gå dit och inte till Scandinavian mountain airport, säger Trevor de Villers.

Flygplatsbolaget inte oroligt

En av hans kollegor, Gordon Ritter från resebolaget Tui, varnade för samma sak under seminariet i Trysil. Han menar att det finns flera fördelar för en skidturist att resa till Oslo som har reguljär flygtrafik. I Sälen kommer det bara att bli chartertrafik.

Men chefen för flygplatsbolaget är ändå inte orolig för konkurrensen från jätten på den norska sidan.

– Det kommer att fortsätta åka turister till Oslo men vi kommer att göra något här som inte finns i dag. En liten regional flygplats med mer smidighet. Jag tycker att det är för tidigt att säga vem som kommer att öka och minska, säger Brett Weihart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet