Hör trafikingenjör Susanne Bodén om vad som avgör hastighetsgränserna i Falu kommun. Foto: Martin Trygg/SVT

Nya hastigheter i Faluns byar – efter åtta års diskussion

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska de mindre samhällena i Falu kommun få nya hastigheter. Under december månad kommer kommunen gå ut med en kampanj för att visa upp planerna och låta invånarna tycka till.

Det är en minst sagt långdragen historia som nu snart ser ut att gå i mål. 2010 ändrades hastigheterna i Falun till de mer moderna 30, 40 och 60 och tanken var att de mindre tätorterna i kommunen skulle följa efter. Så blev det dock inte och planerna rann ut i sanden, något som SVT Nyheter Dalarna tidigare berättat om.

Kan bli verklighet i vår

Men nu är jobbet gjort.

– Ja nu har vi snart en färdig plan som ska ut på remiss hos olika instanser och medborgare, säger Nicklas Karlsson, chef på Trafik och mark i Falu kommun.

Han hoppas att allt ska kunnas presenteras för ansvarig nämnd i slutet på februari och att beslut då kan tas. Går allt som det ska kan skyltarna sättas upp i vår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.