Nya landstingsledningen slopar sparkravet för sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget satsar 50 miljoner kronor för att öka produktiviteten och tillgängligheten. En satsning de hoppas ska minska vårdköerna. Landstinget tar också bort besparingskravet på 32 miljoner kronor på hälso- och sjukvården, som den tidigare rödgröna ledningen beslutade om.

Budgeten som fattades under måndagen omfattar 9,5 miljarder och är den första budgeten för den nya blågröna majoriteten. Det är också den första budgeten för den nya länsregionen Region Dalarna.

Utöver satsningarna, är den största skillnaden jämfört med tidigare budgetar som varit röda,  enligt landstingsrådet Ulf Berg (M) en större budgetkontroll. Oppositionens Elin Norén (S) är kritisk och menar att budgeten medför att färre personer ska utföra samma jobba som fler gjort tidigare.

I klippet ovan hör du både Elin Norén och Ulf Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.