Nya protester mot landstingets sparbeslut

Publicerad

Nu kommer nya protester mot landstinget Dalarnas sparbeslut som bland annat innebär en nedläggning av rehabiliteringsverksamheten i Tandådalen i Sälenfjällen.

– Det här kommer att bli mycket dyrare för landstinget, säger Yvonne Törnqvist ordförande i reumatikerdistriktet i Dalarna.

Det är tipspromenad på schemat idag vid rehabiliteringen på Tandådalens fjällhotell i Sälen. Just den här veckan samlas reumatiker från Dalarna och Östergötland för rekreation – en verksamhet som landstinget i Dalarna subventionerat i 50 år.

Under sommarhalvåret får runt 1.500 personer med olika sjukdomar rehabilitering i Sälen.

 – Jag har varit här i 15-20 år och hade jag inte varit här så hade jag suttit i rullstol för länge sedan, säger reumatikern Barbro Berg från Falun som är en av besökarna i Sälen den här veckan.

Runt 60.000 sjuka har fått hjälp i Sälenfjällen under åren men nu är det slut på landstingets satsning här. Stödet försvinner och landstinget sparar 2 miljoner kronor om året.

– Det kommer att bli mycket dyrare för landstinget. Det blir mer kostnader för sjukskrivningar och annat när den här rehabiliteringen försvinner. Men det har inte landstinget förstått, säger Yvonne Törnqvist som också är reumatiker men också ordförande i reumtikerdistriktet i Dalarna.

Nu har en namninsamling startats i Mora för att försöka rädda verksamheten i Sälenfjällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer