De asylsökande som från och med den 1 juli väljer att bosätta sig i något av de anmälda områdena kommer i regel att förlora rätten till dagersättning och särskilt bidrag. Foto: Martina Holmberg/ TT

Nya regler för asylsökande som vill bo i eget boende

Uppdaterad
Publicerad
De asylsökande som väljer att bosätta sig i eget boende på särskilda adresser kommer i regel att förlora rätten till dagsersättning och särskilt bidrag. Idag börjar Migrationsverket tillämpa de nya reglerna.

I januari i år ändrades reglerna i lagen om mottagande av asylsökande, LMA, där det infördes begränsningar för de som väljer att bosätta sig i eget boende. 32 kommuner fick då anmäla vilka delar av kommunen som skulle omfattas av regeländringen.

Adressökning

För de asylsökande som överväger att bo i eget boende finns en söktjänst där de kan kontrollera ifall en adress tillhör ett anmält område eller inte. I exempelvis Borlänge finns flera adresser som kommunen anmält.

Kontroller införs

Från och med idag kommer Migrationsverket att kontrollera asylsökandes angiva adresser i samband med registrering och prövning av dagersättning.  

– Migrationsverket kommer att göra en bedömning om det är sannolikt att personen faktiskt bor på den angivna adressen eller inte, säger Anna-Johanna Viking processledare på Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer