Nya riktlinjer ska minska onödiga skogsbränder – ”Viktigt att små bränder inte blir större”

Uppdaterad
Publicerad

En orsak till de flera stora skogsbränderna är misslyckad bevakning och eftersläckning av uppblossande bränder. Nya riktlinjer ska nu hjälpa både räddningstjänst och markägare att ta ansvar.

– Det är viktigt så att de små bränderna inte blir större, säger Jesper Boqvist på Brandskyddsföreningen.

När faran är över och räddningsinsatsen avslutad lämnar räddningstjänsten enligt lag över efterarbetet till markägaren vid skogsbränder.

Nya riktlinjer håller nu på att tas fram i ett samarbete mellan bland annat Brandskyddsföreningen, Skogforsk, MSB och räddningstjänsten för att stödet vid överlämning ska förbättras.

– Det ligger ett stort ansvar på räddningstjänsten att kunna bedöma risken för återtändning och om markägarnas förmåga att hantera bevakningen är tillräcklig. Det har varit en antal stora skogsbränder senaste åren, det är viktigt att vi utvecklar en förmåga att hantera dem, säger Jesper Boqvist.

Riktlinjerna beräknas vara klara våren 2022, men kan komma att testas redan i år.

Markägares ansvar

Uppblossade bränder stod för 70 procent av av den brända arealen under de stora skogsbränderna 2018. I den mån markägaren har förmåga ska den bevaka och även släcka dolda glödhärdar så att branden inte blossar upp igen.

– Räddningstjänsten har lagstöd att sätta till bevakning av brandområdet på markägarens bekostnad om den inte har förmågan att göra det själv. Det har vara att ägaren bor på annan ort eller inte går att få tag på, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.