I klippet berättar Roberto González-Monjas mer om vad han vill uppnå med Dalasinfoniettan under sin tid som chefdirigent. Foto: Patrik Boberg/SVT

Nye chefdirigenten: ”Jag älskar musikerna i Dalasinfoniettan”

Publicerad

Dalasinfoniettan har fått en ny chefdirigent. Roberto González-Monjas heter han, kommer från Spanien och till helgen blir det premiärkonserter i Boda och Falun.

– Jag älskar musikerna i Dalasinfoniettan, utbrister han. De är så villiga att arbeta. Dessutom är de så ödmjuka och har välkomnat mig som en familjemedlem.

Roberto Gonzáles-Monjas är 31 år och kommer från Valladolid i Spanien. Det var musikerna i Dalasinfoniettan som ville ha honom som chefdirigent.

– Det var kärlek vid första ögonkastet, framhåller Anders Norén, altviolinist i orkestern. När Roberto gästdirigerade hos oss för två år sedan förälskade vi oss i honom. Eftersom vi sedan behövde en ny chefdirigent betonade vi att det var honom som vi ville ha.

– Det är en kombination av kunskap, stor värme, humor och passion, precis som man kan förvänta sig av en spanjor, säger Elisabeth Lagergren, violinist i orkestern.

Både klassiskt och folkmusik

Premiärprogrammet innehåller både klassiskt och svensk folkmusik.  Just folkmusiken är något som den spanske dirigenten gillar.

– Jag har lyssnat på en del svensk folkmusik, så jag ville få med det i programmet, säger Roberto. Det är underbart och jag älskar den svenska folkmusiken. Den är så rörande.

Roberto är en etablerad violinist men har dirigerat mer och mer under de senaste åren.

– Det är fantastiskt att få leda en hel orkester men jag kommer nog aldrig att helt lämna violinspelet.

– Varje konsert ska bli speciell framöver, lovar Roberto Gonzáles-Monjas, Dalasinfoniettans nye chefdirigent.

I klippet ovan berättar han mer om vad han vill uppnå med Dalasinfoniettan under sin tid som chefdirigent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer