Foto: Torbjörn Wåhlin

Nyfikna människor i vägen för brandmän

Publicerad

Folk som filmade, tog kort och stod i vägen – så beskriver räddningstjänstens insatsledare situationen vid den stora branden i Skogsbo.

Det var den 22 augusti som en kraftig brand utbröt i en byggnad i Skogsbo, i Avesta kommun.  När räddningstjänsten kom till platsen var branden fullt utvecklad och många människor hade samlats för att se vad som hände.  

Enligt räddningsledaren var det svårt att få folk att lyssna när de informerade om säkerhetsavstånd. ”Vi försökte få bort allt folk på säkert avstånd, detta var inte lätt!”, skriver insatsledaren efter släckningsarbetet. Inne i byggnaden fanns gasflaskor som riskerade att explodera och därför ville man hålla åskådare på långt avstånd. 

Enligt chefen för Södra Dalarnas räddningstjänstförbund, Mats Jansson, är det ett generellt problem att folk samlas och står i vägen för räddningsinsatser.

– Det beteendet som vi har idag att vi dokumenterar och lägger upp allt på sociala medier gör att folk till vilket pris som helst vill dokumentera, säger han. 

Han poängterar att det både handlar om människors säkerhet och att räddningstjänsten ska kunna jobba ostört när man spärrar av stora områden.

– När vi gör avspärrningar ska man respektera det och hålla sig på avstånd, säger Mats Jansson.      

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer