Dan Nygren avgick från posten som kommundirektör. Trots det behåller han sin lön fram till maj 2019, då hans avtal löper ut. Foto: SVT

Nygrens avtal ger ingen lönegaranti vid egen uppsägning

Publicerad

SVT Dalarna har på fredag eftermiddag tagit del av kommundirektörens anställningsavtal – enligt det ska han egentligen inte ha någon rätt till lönegaranti.

Paragraf sju gäller ”om förlängning inte sker på arbetsgivarens initiativ”. Där står att medarbetaren är garanterad en lönenivå av minst 80 procent vid tidpunkten för förlängningen. Detta kan då kombineras med paragraf nio som innebär en uppsägningstid på 6 månader. 

Ingen lönegaranti ska gälla

I det aktuella fallet med Dan Nygren som själv valt att sluta ser paragraf åtta ut att träffa den aktuella situationen. Den har rubriken ”Om förlängning inte sker på arbetstagarens initiativ”, och gäller när arbetstagaren på eget intiativ önskar avsluta ett förordnande.

Då gäller att medarbetaren är garanterad arbetsuppgifter som svarar mot dennes kvalifikationer. ”Dock gäller ingen lönegaranti, utan lönen anpassas till den aktuella befattningens löneläge”. Detta kan tolkas som att Nygren i sitt fortsatta jobb skulle vara berättigad till en lön i nivå med en kvalificerad projektledares. 

Nygren får trots detta full lön

Susanne Norberg tillsammans med Christina Haggren (M) har signerat Nygrens avtal.

I ett mail till SVT bekräftar Susanne Norberg (S) att det är kommundirektören själv som har sagt upp sig. Däremot förklaras inte varför man använder sig av paragraf sju i stället för paragraf åtta i avtalet. Vilket borde vara aktuellt då det gäller när man själv sagt upp sig.

Vi söker fortsatt kommunalrådet Susanne Norberg för en förklaring till varför kommundirektören trots detta fått ett avtal med samma lön som han haft tidigare.

Här är kommundirektörens anställningsavtal. I paragraf åtta, som borde vara den paragraf som gäller för Nygren står det att ingen lönegaranti ska gälla. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

LÄS MER: Norbergs tidigare förklaring till varför kommundirektören behåller sin lön

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter Dalarna granskar Falu kommun

Mer i ämnet