Marion Vaeggemose, vpårdförbundet och Region Dalarna är överens om en ny arbetstidsmodell. Foto: Hannes Forssell/SVT

Nytt avtal klart för Regionens nattpersonal: ”Nu kan vi orka jobba och stanna kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Löneökningar och kortare arbetstid, det är några av beståndsdelarna när Region Dalarna och vårdförbundet nu kommit överens om en ny arbetsmodell med hälsofrämjande fokus för 24/7-verksamhet.

– En av de viktigaste frågorna har varit att komma tillrätta med ständiga bekymmer med sjuksköterskebrist, stängda avdelningar och hög sjukfrånvaro, det nya avtalet blir ett sätt för oss att kunna behålla personal och rekrytera ny och kunna beta av vårdkön, säger Christer Carlsson (M), ordförande i personalutskottet.

Lönesatsning

Det nya avtalet innebär bland annat att arbetstiden kommer att förkortas ju fler nätter man jobbar. Lönemässigt kommer maxbeloppet att ligga högre än i det tidigare 24/7-avtalet. Totalt omfattar lönesatsningen i 45 miljoner kronor.

Avtalet berör drygt 1000 sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor.

– Vi är nöjda, vi har fått till ett nattavtal som gör det möjligt att orka med att jobba och att stanna kvar, säger Marion Vaeggemose, Vårdförbundet Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer