Två tyska medborgare fanns ombord på planet. En av dem hittades under måndagseftermiddagen och bekräftades död senare under kvällen. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Nytt besked: Planet i Siljan bärgas nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Det mindre flygplan som kraschade i Siljan för ungefär en månad sedan kommer att bärgas. Det uppger statens haverikommission nu.

Nästa vecka planerar haverikommissionen att bärga sjöflygplanet. Något som Mora Tidning var först att berätta om

– Under måndag, tisdag och onsdag, planerar vi att bärga planet, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Statens haverikommission till SVT Dalarna.

Förhoppningen är att få upp planet i ett så helt skick som möjligt för att undersöka vilka skador det har och även se ifall det finns några minnesenheter ombord som kan reda ut varför planet störtade.

– I sådana här flygmaskiner finns inte någon svart låda, men det kan finnas andra saker som har minneskort till exempel. Allt sånt bidrar till att lägga pusslet för att försöka förstår hur händelsen gick till, förklarar Jonas Bäckstrand.

Utredning väntas ta 8-10 månader

I samband med händelsen omkom två tyska medborgare. En av dem hittades i samband med händelsen och den andra mannen hittades när planet återfanns på 26 meters djup.

Att bärga planet innebär en del utmaningar, menar haverikommissionen.

– Planer är vattenfyllt och det mest kritiska är när man lyfter det över vattenytan för då blir det stora påfrestningar på konstruktionen, säger Jonas Bäckstrand.

Troligtvis kommer flygplanet att föras till haverikommissionens lokaler i antingen Stockholm eller Strängnäs för vidare undersökning. Hela utredningen väntas ta mellan åtta och tio månader.

Hör mer om hur privatpersonen Mats försökte hjälpa till efter att planet störtade:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Johansson hörde kraschen och skyndade sig ut med båten i hopp om att finna någon vid liv. Hör honom berätta i klippet. Foto: Sofie Lind, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen i Siljan

Mer i ämnet