Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fler resor på skolkortet – hör hur regionen vill använda pengarna. Foto: SVT

Nytt bussavtal klart – begränsningen för skolbarn tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Genom att bussbolagen får en större fast summa och en mindre peng per resenär ska Region Dalarna få pengar över till satsningar på bland andra ungdomars bussåkande när pandemin har lättat.

Redan i nästa vecka kommer begränsningen av skolbarns resor att tas bort meddelar majoriteten i kollektivtrafiknämnden som idag presenterade det nya avtalet med bussföretagen.

Betydligt färre har använt Dalatrafiks bussar under pandemin och därför har den rörliga ersättning från Region Dalarna till bussföretagen minskat. Men exakt hur mycket resandet har minskat har varit svårt att slå fast eftersom framdörrarna stängdes och förarna manuellt har fått uppskatta hur många resenärer som steg på.

Regionen drog in ersättning

När regionen ifrågasatte om bussföretagen hade rapporterat in rätt antal resenärer landade det i att Region Dalarnas rörliga ersättning skulle stoppas vid årsskiftet, men nu har parterna alltså nått ett nytt avtal.

– Att det blir en större andel fast ersättning är bra för bussföretagen nu när det har varit färre som har köpt biljetter under pandemin. Det är också bra för regionen genom att vi får en större säkerhet och kontroll av kostnaderna, och för att då kan dalfolkets resande öka efter pandemin utan att regionens kostnader samtidigt ökar så mycket, säger Torsten Larsson (KD), vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Vill tillåta fler resor på skolkorten

Genom det här avtalet ska regionledningen få pengar över till satsningar på bland annat ungdomars och pensionärers resande som ska beslutas senare i vår.

I videoklippet hör du mer om vad satsningarna innebär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer