Nytt system för coronatest i Dalarna – tidsbokningen försvinner

Publicerad

Nu slopas tidsbokningen för coronatest i Dalarna något som chefsläkaren Roger Larsson menar kommer att öka testkapaciteten i länet. Från och med i morgon kan man åka direkt till provtagningsstationen.

– Just idag så är det fullbokat på nästan alla stationer i hela länet och vi vet folk hör av sig till oss och undrar varför det inte finns tider, så vi tror att det här nya systemet kommer vara en bättre lösning, säger Roger Larsson chefläkare i Region Dalarna.

Provtagningen kommer gå till precis som tidigare på provtagningsstället, med den skillnaden att efter att man gjort testet måste scanna en QR-kod innan påsen med testkitet lämnas tillbaka.

Apoteket försvinner

Samtidigt som tidsbokningen försvinner så tas möjligheten att testa via apoteket bort.

– Apoteket kommer inte ha tester längre, förutom i Svärdsjö och vissa delar i Norra Dalarna, säger Roger Larsson.

Samma svarstider som innan

– Svarstiderna ska inte påverkas av det nya systemet. När det är många som testar sig så kan det ta lite längre tid men grundregeln är att man ska få svar inom 24h.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.