Sälen kan förlora O-ringen 2016

Publicerad

Den stora orienteringstävlingen O-Ringen i Sälen 2016 kan vara i fara.

I november 2012 tilldelades Dalarna och Sälen O-Ringen 2016. Nu kan Svenska Orienteringsförbundet via O-Ringen AB bryta det avtal som finns med de 18 dalaklubbar som står bakom tävlingarna.

– Vi tycker att det är djupt beklagligt om orienterarna inte får uppleva ett nytt O-Ringen i Sälen 2016. Men vi 18 dalaklubbar är eniga, vi kan inte acceptera de förändringar i gällande avtal som O-Ringen AB nu kräver, säger Gunnar Löfkvist som representerar dalaklubbarna.

Anledningen till att tävlingarna är i fara ska vara att O-Ringen AB inte lyckats komma överens med Dalaklubbarna om de ekonomiska villkoren för tävlingen.

Vi är förvånade och vet inte hur styrelsen har tänkt sig det här. Vi anser att vi har ett avtal, men de menar att vi inte ställer upp på deras syn på det hela, säger Löfkvist till SVT Gävledala.

Nu kan O-Ringen AB bryta upp hela avtalet, vilket betyder att dalaklubbarna kan tvingas stoppa alla förberedelser. Bland annat pågår just nu kartritningen inför tävlingarna och om några dagar skulle boendebokningen i Sälen öppna.

– Fram till idag har vi arbetat utfrån att Sälen ska arrangera det här, fortsätter Löfkvist.

Kan flyttas till Valdemarsvik

O-Ringen AB har istället skickat en förfrågan till Östergötlands orienteringsförbund om de kan åta sig att arrangera O-ringen i Valdemarsvik 2016, enligt förbundet i Östergötland. Möte mellan O-ringen AB och Östergötlands orienteringsförbund kommer att hållas under måndagen den 29 september.

Stefan Blomgren, ordförande för O-ringen AB vill i dagsläget inte kommentera situationen, men han bekräftar för SVT Gävledala att Östergötlands orienteringsförbund fått en förfrågan om att arrangera tävlingen.

År 2008 avgjordes O-Ringen i Sälen och tävlingarna lockade nästan 25.000 deltagare från hela världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

O-ringen 2016

Mer i ämnet