Högt valdeltagande i Svågadalsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen har det varit val till Svågadalsnämnden i Hudiksvalls kommun. Ett viktigt val, där valdeltagandet stått i fokus.

Svågadalsnämnden består av sju opolitiska ledamöter, plus lika många ersättare och är ett försök till en lokal demokrati sedan 1996. Men nämnden har varit ifrågasatt då valdeltagandet varit lågt. När vallokalerna stängde vid 18-tiden kunde man dock konstatera att årets val gått över förväntan. Av de 400 röstberättigade så kom 65,8 procent till valurnan under söndagen. Det innebär det högsta valdeltagandet sedan starten 1996. Och ett högre valdeltagande än till riksdagsvalet tidigare i höst.

– Jag är mycket nöjd över detta resultat, säger valförrättare Fredrik Röjd.

En av kandidaterna i årets val är Erika Johnsén. För henne är det självklart att nämnden ska finnas.

– Det är jätteviktigt för att landsbygden ska leva så att vi kan behålla skolan och äldreomsorgen. Både för jobb och för att få folk att flytta hit helt enkelt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer