Ny studie visar att vargpopulationen vuxit och deras revirbeteenden förändrats. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ny studie: Vargen etablerar sig utanför typiska områden

Uppdaterad
Publicerad

Vargstammen växer. Fler vargar har hittats döda utanför sina typiska utbredningsområden. Vargarnas förändrade vandringsmönster kan över tid innebära en bredare etablering av varg i landet.

När vargpopulationen växer råder det högre konkurrens om både föda, plats och partner. Detta gör att vargarna har börjat röra på sig – visar en analys gjord av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Håkan Sand, som är en av forskarna bakom analysen menar att vargarnas beteende och vandringsmönster sticker ut.

– För 20 år sedan var det inte så många vargar som dog utanför områdena. Skulle stammen växa ytterligare skulle det betyda en större utvandring. Det skulle innebära en ökad spridning utav varg på områden där man inte vill att den ska etablera sig, säger Håkan Sand, docent och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Vargpopulationen har även nått en storlek som gör att de flesta revir som upphör återkoloniseras snabbt, oftast inom ett år.

– Jakt på hela flockar kommer i de flesta fall endast att ha en tillfällig effekt eftersom nya individer snabbt kommer att återkolonisera området/reviret, säger Håkan Sand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer