• Viktigt meddelande:

    Villabrand med kraftig rökutveckling i Vilhelmina tätort. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
200 tester kan göras varje dag – men kapaciteten utnyttjas inte – molekylärbiologen och smittskyddsläkaren berättar varför. Foto: Aleksandra Stålfors/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu kan 200 prover analyseras per dag – men brist på personal begränsar

Publicerad
Den senaste tiden har Region Dalarna utökat kapaciteten att analysera antalet covid-prover från 80 till 200 per dag. Men samtidigt som kapaciteten för fler analyser finns så kan man inte göra fullt så många provtagningar.

I praktiken görs mellan 100 och 150 provtagningar varje dag just nu. Att man inte utnyttjar all analyskapacitet beror på att det inte finns tillräckligt med vårdpersonal som kan ta prover på patienter som misstänks vara smittade.

Samtidigt följer regionen Folkhälsomyndighetens riktlinjer om vilka som får bli testade.

– Vi önskar att vi kunde göra fler tester men just nu följer vi Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet