Ett syrautsläpp inträffade under torsdagen på en industri i Avesta. Foto: Niklas Hagman/frilans, SVT

Utsläpp av fluorvätesyra i Avesta

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har bekämpat en läcka av fluorvätesyra på Outokumpus område i Avesta. Ämnet är mycket giftigt vid inandning och kommunen har vidtagit flera åtgärder. Efter ett omfattande arbete på platsen meddelar nu kommunen på sin hemsida att faran är över.

Faran är över efter det läckage av frätande syra som upptäckts i Avesta. All fluorvätesyra är ”överpumpad i säker förvaring”, skriver kommunen på sin sajt vid 03.30 tidigt på fredagsmorgonen.  Räddningstjänsten avslutade då sin insats och kommunen har avslutat sin krishanteringsorganisation. Visst efterarbete kommer att genomföras under fredagen.

Upptäcktes tidigt på morgonen

Det var strax efter klockan 7 på torsdagsmorgonen som läckan upptäcktes, men inte förrän vid 9-tiden larmades räddningstjänsten i Avesta med flera enheter till Outokumpu. Det var då det stod klart att larmet rörde ett okontrollerat utsläpp av fluorvätesyra inne i en järnvägsvagn som stod i en byggnad.

Dalarna – Syraläcka i Avesta

Räddningsledaren gick ut med ett viktigt meddelande till allmänheten, där alla i området uppmanades att hålla sig inomhus och stänga dörrar fönster och ventilation.

LÄS MER: Skolelever beordrades att hålla sig inomhus

20 kubik syra

– Det som är bra är att tågvagnen står på en syrastation. Där finns en invallning så läckan kan samlas upp, sade räddningschef Mats Jansson, vid Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund, under torsdagen.

SOS Alarm uppger vid 11-tiden att det ska finnas 20 kubik syra på järnvägsvagnen, men på eftermiddagen hade man lyckats täta läckaget provisoriskt.

Kemdykare på plats

På plats för att åtgärda läckan fanns räddningstjänstens kemdykarresurser. 

Utsläppet innehöll 72-procentig fluorvätesyra. Enligt Avesta kommun är det starkt frätande som gas och lösning, är mycket giftigt vid inandning och orsakar stor irritation för ögonen. Vid hudkontakt kan det ge svåra sårskador.

– Jag är ingen kemist, men jag har förstått att det är frätande, så det är nog ett av de farligare ämnena vi har, säger polisens presstalesman i Dalarna, Stefan Dangardt.

LÄS MER: Syran kan ha läckt ut i dagvattnet

Polisen har inlett en förundersökning som rubriceras som arbetsplatsolycka genom framkallande av fara för annan.

– Det är en rutinmässig åtgärd som handläggs av särskilda åklagare. Det är bra för oss att se om det finns några brister i arbetsmiljön eller liknande. Det finns inga misstankar just nu om att någon person avsiktligt skulle ha orsakat läckan, säger Stefan Dangardt.

Senare tillkom ytterligare en brottsrubricering om grovt miljöbrott. Ärendet handläggs på riksenheten för arbets- och miljömål i Stockholm.

Kommunens krisgrupp aktiverad

Avesta kommun beslutade under torsdagsförmiddagen att flera skolor och förskolor ska hålla elever inomhus efter utsläppet och man gick ut med att man aktiverat kommunens beredningsgrupp och kriskommunikationsgrupp.

– Vi har fått order från förvaltningschefen Björn Hansson att vi ska se till att bedriva all verksamhet inomhus som en försiktighetsåtgärd, säger Rolf Engman, gymnasiechef och rektor på Karlfeldtsgymnasiet, en av skolorna som nu fått order om att stanna inomhus.

LÄS MER: Säkerhetssamordnaren – Vi jobbar på olika riskscenarion

– Det är många försiktighetsåtgärder. Polisen tittar på evakueringar och så vidare, berättar Ingeborg Forsberg på räddningstjänsten i Avesta.

Har tätat läckaget provisoriskt

På en presskonferens på torsdagseftermiddagen berättade både räddningstjänsten och Outokumpu att det var tur att läckaget inträffat just på den plats som det gjorde.

– Det är vid råsyrastationen där den här container har sprungit läck, och det är bra att det var där för det är ett slutet område, sa Outokumpus platschef Paul Åström på presskonferensen.

Delar av förtagets produktion har stannats av och företaget har valt att ta personal ur arbetet, speciellt i de delar av området dit vinden blåser.

– Vi har tätat det här läckaget provisoriskt och bedömer att vi har ett stabilt läge, sa räddningschefen Mats Jansson under eftermiddagens presskonferens.

Orsaken till läckan

Lars Westerfors, stf räddningschef på Södra Dalarnas räddningsförbund, uppger för SVT Nyheter Dalarna att orsaken till läckan var en svetsskarv som gått upp. Tanken med syra ska ha kommit till stålverket under onsdagskvällen.

– Det var bara tur att läckan inträffade när tanken stod på ett någorlunda säkert ställe, det hade inte varit kul om det hänt på väg upp genom Sverige, säger Lars Westerfors.

Förberett för det värsta

Han säger också att gaserna är riktigt farliga.

– Det är en riktigt farlig kemikalie, bland det farligaste vi har. Det gäller att ta hand om gaserna så att ingen skadas.

Räddningstjänsten har förberett för det värsta scenariet – som att en tank rämnar eller en slang går sönder – men enligt Lars Westerfors finns det ingen fara för allmänheten.

– Det befinner sig ingen utan skyddsdräkt inom det farliga området, och det finns mycket polis på plats som kan spärra av området och vidta andra nödvändiga åtgärder, säger han.

Det här det berörda området i Avesta och riskområdet är 300 meter från olyckan. Bor eller arbetar du i berört området rekommenderas du att hålla dig inomhus och stänga av ventilation tills annat besked lämnas, skriver kommunen. Foto: Avesta kommun

Fluorvätesyra

Fluorvätesyra är en färglös vätska med skarp lukt. Den är löslig i vatten i alla proportioner. Syran är mycket korrosiv och angriper (beroende på koncentration) kvarts, glas samt de flesta metaller utom vissa ädelmetaller.

Fluorvätesyra är mycket giftigt vid inandning, mycket irriterande för ögonen och ger svårläkta och smärtsamma sår vid hudkontakt.

Ämnet används bland annat vid etsning av glas och metaller.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Syraläcka i Avesta

Mer i ämnet