Filip Ånöstam, Svenska Jägareförbundet, säger att många kommer hem till Dalarna för älgjakten. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT Arkiv

Oktoberjakten igång i Dalarna: ”Det här är årets höjdpunkt”

Publicerad

Älgjakten i Dalarna har redan börjat. Men nu börjar oktoberjakten – som är den mest populära tiden att jaga älg. Första veckan betraktas av många som årets höjdpunkt.

– Intresset för jakt är väldigt stor. Det här är årets höjdpunkt och det är många som kommer hem till Dalarna igen just för älgjakten, säger Filip Ånöstam, som är jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Dalarna.

– På ställen i de östra och södra delarna där det fortfarande är varmt i september så brukar jägarna vänta tills den här veckan i oktober.

Älgjakten kommer att pågå i totalt 16 älgförvaltningsområden i Dalarna. Målet är att drygt 7 000 älgar ska fällas i Dalarna fram tills jakten avslutas sista januari. Vid lunchtid på måndagen har totalt 1 155 fällda älgar rapporterats från de 16 älgförvaltningsområdena.

Oro för varg

Just intresset för själva älgjakten har inte minskat, enligt honom. Men däremot så upplever han att det finns en oro hos en del jägare kring rovdjuren ute i skogen.

– Det är alltid problem med varg som kan göra att intresset minskar, man är rädd för att hundarna kan bli tagna. Sedan finns det också kunskap om var vissa vargar finns någonstans som gör att man blir ännu mer försiktig i hundanvändningen, dock blir det större risker i de områden där det finns vargar som man inte känner till, då ökar risken för att hund blir angripen.

Lättare att locka yngre jägare

Hur ser intresset ut bland yngre jägare?

– Jag upplever att det blir lättare och lättare generellt sett, om man jämför med tidigare. Dock är fler lockade av jakt när det händer mycket, säger han och ger vildsvinsjakten som ett exempel.

Är du ute på älgjakt? Ta gärna en bild där du befinner dig och mejla in till oss på dalarna@svt.se!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer