Olagliga elektronikvaror i julhandeln

Publicerad

Elsäkerhetsverket varnar för elektronikvaror i handeln som inte har svenska strömkablar. Och Gävledalas granskning visar att farliga produkter säljs i vårt område.

Elektronikprodukter som inte konverterats till svenskt elnät har börjat dyka upp bland elektronikkedjorna lagom till jul. De säljs lite billigare men kräver en adapter som följer med. Men Elsäkerhetsverket har fått in tips och går nu ut med en varning. Produkter av det här slaget är olagligt att sälja i handeln eftersom de inte är säkra. Det gäller surfplattor, mobilladdare och även TV-spel som både saknar svensk bruksanvisning och svensk strömkabel.

Siba säljer olagliga produkter

När SVT Gävledala gör en koll i butikerna, hittar vi bland annat flera lådor med Nintendo Wii U på SIBA i Valbo som säljs i brittisk version. I kartongen finns strömkablar för Storbritannien med tre stift i stället för våra svenska tvåstiftskontakter. Med i kartongen ligger två vita plast adaptrar, likt de man använder när man reser.

– SIBA delar inte elsäkerhetsverket oror om produkten. Vi har testat den brittiska kabeln och finner den helt funktionsduglig med adaptern som medföljer, säger Fabian Bengtsson VD SIBA.

Försäljningförbud kan komma

Elsäkerhetsverket ser allvarligt på problemet och planerar att gå vidare med en större marknadskontroll på området som kan leda till försäljningsförbud. Produkter som tv-spel som ofta sitter i väggens eluttag permanent kan i värsta fall orsaka brand.

”En brand kan uppstå”

–De här adaptrarna är inte lämpliga att användas permanent. Det kan uppstå värme, stötar och om damm samlas kan brand uppstå. Många utländska modeller är billigare och köps därför in av grossister och återförsäljare utan att de kontrollerar att det finns en svensk bruksanvisning när de ska sälja produkten i juletid. Vi vill göra konsumenten uppmärksam på att den här faran, säger Katarina Olofsson som är inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer