Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter flykten från kriget i Ukraina jobbar nu Olena Dotsenko som skogsplanterare i Lima i Västerdalarna. Hör henne berätta om sin första arbetsdag. Foto: SVT / Patrik Qvicker

Olena flydde från kriget i Ukraina – nu planterar hon skog i Västerdalarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar krigsflyktingar från Ukraina få jobb i Sverige. Olena Dotsenko i Leksand har precis börjat arbeta som skogsplantör i Rörbäcksnäs i Västerdalarna – 20 mil bort.

– Det passar mig jättebra, säger hon.

Olena Dotsenko arbetade som tränare för unga orienterare på en skola i Ukraina och var på besök i Spanien när kriget bröt ut i vintras.

Hon blev kvar där ett tag tillsammans med några elever, men de kom i somras till Leksand efter att ha fått mycket hjälp från orienteringsklubben där. Nu har hon fått sitt första jobb i Sverige.

Dalarna och kriget i Ukraina

När Lima Besparingsskog sökte skogsplantörer och tvekade hon inte att ta jobbet, trots att det var långt från Leksand.

– Jag har aldrig gjort det här tidigare men det passar mig fint att få vara ute i skogen, säger Olena Dotsenko några timmar efter introduktionen på ett hygge vid Risberget väster om Rörbäcksnäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet