E16 mellan Borlänge och Djurås är olycksdrabbad. Nu ska ett mitträcke höja trafiksäkerheten längs vägsträckan. Foto: Micke Gustafsson, Arkivbild

Olycksdrabbade E16 mellan Borlänge och Djurås får mitträcke

Publicerad

Nära 10 000 fordon körs längs E16 mellan Mellsta och Djurås varje dag och vägsträckan är en av Dalarnas mest trafikerade. Nu har det, som en del i regeringens nationella plan för infrastrukturen, blivit klart att sträckan ska förses med ett mitträcke.

E16 mellan Borlänge och Djurås är en olycksdrabbad väg. Bara under de senaste åren har tre personer omkommit längs sträckan, samtliga genom mötesolyckor. Men nu ska framtida olyckor undvikas.

Det har nämligen blivit klart att vägsträckan ska få ett mitträcke, något som Falun Borlänge-regionen meddelar i ett pressmeddelande.

Nära 10 000 fordon kör längs sträckan – varje dygn

Den aktuella sträckan är en av Dalarnas mest trafikerade vägar med ett genomsnittligt trafikflöde på runt 9 500 fordon per dygn. Effekterna av det kommande mitträcket uppges bland annat bli en höjd trafiksäkerhet, bättre förutsättningar för pendling och bättre förutsättningar för stark tillväxt genom förbättrad tillgänglighet.

Planerad byggstart är tidigast år 2024

Beslutet är en del av regeringens nationella plan för infrastrukturen under åren 2018 till 2029 och frågan har drivits av Partnerskap E16 där Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge, är ordförande.

Planerad byggstart är mellan år 2024 och 2030, men goda möjligheter uppges finnas för ett eventuellt tidigare genomförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer