Visa alla (2)
Visa alla (2)

”Omänskligt. Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter beslutet om att tvångsförflytta flyktingarna i Lima, Malung-Sälens kommun har nu fem personer anmält Migrationsverket.

De senaste dagarna har boenden i både Lima och Falun fått besked om att de ska lämna området, bara inom några dagar. Och beskeden om flytt med så kort varsel är något som migrationsverket har fått kritik för.

Under fredagen demonstrerade ett hundratal människor i Falun mot vad man kallar ”Migrationsverkets omänskliga behandling av asylsökanden i Dalarna” och syftar då förflyttningar av asylsökanden från olika boenden runt om i länet, bland annat i Lima och i Falun.

Fem anmälningar mot migrationsverket

”Detta bryter mot mänskliga rättigheter och barnkonventionen” skriver en av de fem personer som nu har JO-anmält Migrationsverket efter beslutet om flytten för flyktingar i Lima och Malung-Sälens kommun.

En annan skriver: ”Under tiden som gått har flyktingarna börjat se byn som sitt hem. De har god kontakt med lokalbefolkningen, har ett kontaktnät, volontärer har anordnat svenskundervisning med utbildad personal, flyktingar har även fått praktikplatser i kommunen. Barnen har börjat skola och förskola. De lever normala liv och har nätverk och trygghet [...] Att flytta på dessa människor är inhumant. Omänskligt.”Fruktansvärt”

Läs även:

Flera öppna sina hem

Flyktingar i Lima blixtevakueras

S-kvinnor demonstrerar under lördagen

Under lördagen klockan 12.00 kommer ännu en demonstration hållas vid Geislerska parken  i Falun, då av S-kvinnor i Falun.

”S-kvinnor Falun har skickat ett öppet brev till migrationsministern och generaldirektören för Migrationsverket.

 Vi oroar oss för att barnen far illa när de flyttas runt och får hoppa mellan skolor” skriver ordförande Laila Edholm i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet