”Nu måste vi tänka åt andra hållet” – hör Nanne Gothe, platschef på Svevia, om att skog och skyltar måste tas bort när de felaktiga vindkraftsvingarna transporteras tillbaka. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Omfattande vägarbeten i Malung-Sälen när norska vindkraftsvingar skickas tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Flera vägsträckor genom Malung-Sälens kommun, Värmland och Västra Götalands län ner till l Uddevalla måste för andra gången på kort tid byggas om tillfälligt efter att ett konstruktionsfel har upptäckts på ett stort antal vindkraftverk i Norge. De jättelika vingarna måste nu transporteras tillbaka genom nordvästra Dalarna till fabriken i Danmark.

– Vi måste tänka åt andra hållet nu, säger Nanne Gothe, platschef för Svevia i Malung.

De 39 vingarna till de 13 vindkraftverken som byggs på Kjölberget söder om Trysil i Norge, precis på gränsen till Sverige, kördes dit i höstas från Danmark via vägar i Västsverige.

Men 15 av vingbladen har så allvarliga fel att de nu måste transporteras tillbaka samma väg som de kom.

Breddar kurvor och fäller träd och lyktstolpar

Transporterna är extremt långa så i höstas breddades korsningar, rondeller byggdes om tillfälligt, skog avverkades och lyktstolpar togs ner längs hela sträckan mellan Uddevalla och Sälenfjällen, så att vingarna skulle kunna ta sig fram.

Nu måste jobbet göras om igen. Fast tvärtom.

– Det är andra kurvor vi måste bredda nu och ta bort lite andra träd. Det är första gången vi måste göra det här, säger Nanna Gothe vid Svevia som är det statliga bolaget som ansvarar för väghållningen i Malung-Sälens kommun.

Transporten måste ske på svenska vägar. Inga vägar på den norska sidan gränsen är nämligen framkomliga på grund av bland annat tunnlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.