Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi känner oss överkörda” – starta videoklippet för att höra personalens bild av problemet, och om hur kommunens ansvariga chef svarar på en del av kritiken. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

Omorganiserad demensvård väcker oro i Leksand

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal i Leksand är kritiska till att de inte fått varit med och sagt sitt när kommunen hastigt genomfört en genomgripande omorganisation av demensvården för 72 personer vid Edshults servicehus.

För att möta en befarad brist på undersköterskor stängs en av de nuvarande avdelningarna och kvar blir åtta avdelningar. Men arbetslagen bryts upp och det blir ny ansikten för både brukare och personal.

Nya scheman, nya arbetslag och nya brukare

Veckan före jul kallades de 64 i personalen i dagsskiftet till ett möte där de fick veta om den genomgripande omorganisationen av demensvården vid Edshult. Personal har nu fått nya scheman och arbetslag från nästa månad men är kritiska då de får lämna personer som de känner för att istället lära känna nya brukare, utan att ha fått möjlighet att påverka den nya organisationen.

– Jag ska in på en helt annan avdelning där det inte heller finns kvar någon personal som jag kan fråga om hur olika personer är och reagerar, säger undersköterskan Mari-Louise Nordahl som berättar att en stor del av personalen känner sig överkörd av kommunens sätt att genomföra förändringen.

Kan bli aktuellt att bjuda in anhöriga

Kommunen har haft samverkansmöten med facket sedan man i november bestämde sig för en omorganisation, berättar kommunens chef för vård och omsorg Ulrika Gärdsback, men varför den processen inte tycks ha fångat upp personalens synpunkter har det inte gått att få besked om.

Ordföranden i utskottet för vård och omsorg, Kenneth Dahlström (C) säger att några anhöriga hört av sig till honom om förändringarna som nu sker och att det kan bli aktuellt att bjuda in anhöriga till en träff om dessa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer