Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Humanas vd Johanna Rastad kommenterar följderna av Ivo:s beslut att dra in företagets tillstånd. Foto: SVT/arkiv

Omsorgsföretaget Humana förlorar tillstånd – 250 anställda berörs i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal kunder och 250 anställda i Dalarna berörs av beskedet att omsorgsbolaget Humana mister tillståndet att bedriva bland annat personlig assistans och hemtjänst, efter ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg.

Humana Assistans AB:s tillstånd återkallades av Ivo med omedelbar verkan under måndagen, men det finns en tidsfrist fram till den 10 februari för att hinna lämna över till andra vårdgivare.

– Vi jobbar för fullt med det här nu, säger Carina Gullemo som är förvaltningschef på Ludvika kommun. Någon hemtjänst bedrivs inte av Humana i Ludvika men däremot finns några personer som får personlig assistans därifrån och kommunen har huvudansvaret om inte enskilda vårdtagare vill ha en annan vårdgivare.

Har 2 000 brukare i landet

Orsaken till Ivos beslut beror bland annat på återkommande brister avseende anmälningsskyldighet samt brister i ”seriositet och arbetsgivaransvar gällande utländsk arbetskraft”.

Företaget har totalt i landet 2 000 brukare och 11 000 anställda som berörs.

Anmälningar i flera år

Ivo skriver att man sedan 2020 tagit emot ett flertal anmälningar från Försäkringskassan gällande Humana, rörande felaktigt utbetald assistansersättning. Företaget ska ha tagit emot ersättning för assistanstagare som inte haft något hjälpbehov alls.

Återkraven som riktas mot bolaget uppgår till totalt 100 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.