• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att höra vad Karlberg säger om sitt tålamod med de sena varuleveranserna till sjukvården, bland annat. Foto: TT, Torbjörn Påhlman/SVT

Oppositionen vill att regionen tar över distributionen av vårdmateriel

Publicerad

Socialdemokraterna i Dalarna kräver att lagerhållning och distribution av livsviktigt förbrukningsmaterial i vården tas över i egen regi. Det skriver man i ett pressmeddelande.

Sedan den tredje oktober har Region Dalarna haft problem med leveranser av livsviktiga engångsartiklar och förbrukningsmaterial från leverantören Apotekstjänst.

Under gårdagen, 17 oktober, kom beskedet om att planerade operationer kommer att ställas in från måndag på grund av avsaknaden av detta material.

”Detta har visat på en enorm sårbarhet i det system som varit. Att fortsätta som tidigare är därför otänkbart. Vi kan inte ha ett system där vi är beroende av dagliga leveranser när avbrott i leveranserna får sådana konsekvenser som att operationer ställs in. Det är dags att ta tillbaka kontrollen”, säger oppositionsrådet Elin Norén (S), i ett pressmeddelande.

”För att garantera säkerheten och kontinuiteten i vården framöver går vi därför fram med att lagerhållning och distribution ska tas över i Region Dalarnas egen regi. Vi hoppas att Lisbeth Mörk Amnelius (DSP), som är den styrande majoriteten i Region Dalarnas representant i Varuförsörjningsnämnden, kan ställa sig bakom vårt förslag”, säger Sebastian Karlberg (S), oppositionsråd.

Starta klippet för att höra vad Karlberg säger om sitt tålamod med de sena varuleveranserna till sjukvården, bland annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer