Pensionerade prästen Sture Lundqvist tycker restriktionerna för de som är troende är orättvisa. Foto: Jessica Hansson/SVT

Pensionerade prästen om restriktionerna i kyrkan: ”Illa genomtänkt”

Uppdaterad
Publicerad

Under en längre tid har kyrkorna runt om i Sverige tvingats begränsa sina gudtjänster till åtta personer. Den pensionerade prästen Sture Lundqvist, som tjänstgjort i Leksand och Mora, tycker att restriktionerna slår orättvist. 

Köer vid in- och utgångar har varit en av motiveringarna till att regeringen bestämt att samlingar i religiösa samfund ska begränsas till åtta personer.

Pensionerade prästen Sture Lundqvist håller inte med.

Coronaviruset i Dalarna

– Självklart ser man till att det inte bildas köer. En kyrka kan i vissa fall vara större än en mataffär så att hålla avstånd är inga problem, säger han.

Samma regler borde inte gälla överallt, tycker han.

– I de kyrkor som är små förstår jag att man begränsar antalet deltagare, men här i Leksand har vi en av de största kyrkorna i Sverige. Där kan man utan problem ta in fler personer utan att de blir smittspridning, säger Sture Lundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet