Vattenförening vill stoppa delar av vindkraftsbygge – tror att brunnar kan sina

Uppdaterad
Publicerad

Vattenföreningen i byn Stocksbo i Gästrikland, precis vid gränsen till Dalarna, är oroad för att medlemmarnas brunnar kan påverkas av nya vägar och fundament som ska byggas för vindkraftverken i den planerade anläggningen Galmsjömyran. I sitt samrådsyttrande till vindkraftbolaget kräver de att den del av vindkraftsparken som ligger närmast byn inte ska byggas.

Roger Barrefjord representerar vattenföreningen och han menar att ett dussintal av medlemmarna riskerar att få problem med vattentillgången.

– Vattnet är ju det viktigaste vi har och det kommer till våra brunnar från berget där vindkraftverken ska stå, säger Roger Barrefjord.

Vindkraft i Dalarna

Enligt Niclas Erkenstål som är oprativ chef på vindkraftsbolaget Njordr ska vattenfrågorna utredas och det är för tidigt att säga något ännu om hur mycket påverkan det kan kan bli.

I klippet hör du hur vattenföreningen tror att vattentillgången kan skäras av och hur vindkraftsbolaget ser på saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet