Oro för lågt valdeltagande – ”Förvånansvärt många vet inte om valet”

Uppdaterad
Publicerad

Den 7 april är det omval i Falu kommun. Omval är väldigt ovanligt och bland politiker finns det en oro för ett lågt valdeltagande. Vi har träffat fyra politiker som alla sitter i kommunstyrelsen.

– Vi möter förvånansvärt många som inte vet att det är val, säger socialdemokraten Jonas Lennerthson.

– Det är svårt i dag att nåt ut med information. Men vi gör vårt bästa och kan inte annat än hoppas att folk går till valurnan, säger Maj Ardesjö från Miljöpartiet.

Omvalet i Falu kommun

Hoppas inte röstkorten kastas

Med tre veckor kvar till valet sätter politikerna sitt hopp till att allt fler kommer bli medvetna om omvalet ju närmare valdagen kommer.

– Vi lever ju i ett kommunikationssamhälle där det bara flödar av input så vissa saker faller ur för människor. Men när röstkorten kommer hoppas jag de förstår vad det är så de inte kastar det, säger centerpartisten Camilla Andersson Sparring.

Krångligt med kampanjandet

Men det kan också vara svårt för partierna att ladda om för ett omval och samla ihop till exempel kampanjmedarbetare.

– All politik på kommunal nivå är ju ett frivilligt arbete och då får man ha en viss ödmjukhet för det, menar moderaten Mats Dahlberg.

Så vad gör då partierna för att få fler väljare till valurnorna? Svaret får du om du tittar på klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvalet i Falu kommun

Mer i ämnet