• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Här kartlägger Orsaeleverna hösten

Just nu hjälper tusentals skolelever runt om i landet forskare med att dokumentera höstlöv. Några av de elever som deltar i experimentet finns i Orsa.

Det är cirka 15.000 barn i hela Sverige som deltar i experimentet Höstförsöket: Ett experiment som Sveriges lantbruksuniversitet har tagit initiativ till för att få större förståelse för naturen under hösten.

Viktig funktion

Sedan tidigare är det mest vårtecken som studerats och barnens medverkan fyller därför en viktig funktion.

–Vi behöver veta när växtsäsongen slutar och vi vet mycket mindre om det än om våren, så vi behöver veta när olika träd startar höstlövsfasen, hur länge de håller på och hur det skiljer sig mellan olika delar av landet.

”Det är helt ovärderligt”

Det är femte året som experimentet  genomförs och tidigare observationer har bland annat använts på internationella forskarkonferenser. För forskarna betyder elevernas hjälp mycket.

–Det är helt ovärderligt. Vi kan omöjligen som forskare befinna oss på olika platser i landet när det händer. Att de är ute och är våra ögon och gör de här observationerna – det är oersättligt för oss.

Kul med nya saker

Lisa Göthe är en av eleverna i Orsa som var med och studerade träd till experimentet.

–Det är kul, för man får läsa sig nya saker om träd och natur, säger hon.

TV: Se ett längre inslag med Orsaeleverna och höstlöven i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer