Osäkert vargantal

Uppdaterad
Publicerad

LANDET I morgon beslutar Naturvårdsverket hur många vargar som ska få skjutas under licensjakten i januari. Men ingen vet exakt hur många vargar som finns. Meningarna är delade.

Att räkna varg är svårt eftersom den är skygg och rör sig mycket.

-Precis efter jakten bedömde man att vargstammen låg på det mål riksdagen hade satt, säger Susanna Löfgren, viltförvalningsenheten på Naturvårdsverket.

Men ingen vet riktigt säkert eftersom vargen är svår att räkna. Forskarna tror att det finns mellan 140 och 169 vargar idag. Då är inte årets kullar inräknade.

Föreningen Nordulv, som arbetar för att vargen ska få finnas kvar tror inte på den beräkningen. De anser att det endast finns omkring 103 vargar och då ska det, enligt riksdagsbeslut inte bedrivas jakt nästa år. Enligt riksdagens beslut måste det finnas fler än 210 vargar i landet för att det ska bli jakt.

– Det här är ett löfte som politikerna har gett jägarna som har det som en hobbyverksamhet, säger Kristina Hallin på Nordulv. De styr över svenska folkets ekosystem där vargen är mycket viktig.

Men Naturvårdsverket tror inte att verkets bedömning är fel.

– Vi följer upp våra beslut så att vi kan anpassa förvaltningen efter dessa beslut, säger Susanna Löfgren.

På fredag kommer Naturvårdsverket med sitt beslut om vargjakten efter nyår. Då bedslutas hur många vargar som får skjutas i Gävleborgs län. Rovdjursdelegation i Gävleborg har föreslagit samma tilldelningsmetod som förra vintern, då tre vargar fick skjutas i länet.

Licensjakten på varg efter nyår sker för andra året i rad, efter den första vargjakten någonsin i Sverige, som inleddes för snart ett år sen.

Beslutet från Naturvårdsverket presenteras på fredag klockan 10.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.