Kjell E Johansson, Hyresråd på Hyresnämnden. Foto: Carl-Johan Eriksson / Martina Holmberg, TT

Ovanligt att fastigheter tvångsförvaltas

Uppdaterad
Publicerad

Att en fastighet hamnar under tvångsförvaltning är ovanligt. I Dalarna har det sedan 2014 enbart kommit in två begäran om tvångsförvaltning varav en återkallades.

Det är hyresnämnden som beslutar i tvister gällande hyresfastigheter och lokaler. De vanligaste ärendena gäller uppsagda lokaler samt att man avstår besittningsskydd. Den förstnämnda gäller ofta butikslokaler och den andra gäller ofta studentlägenheter eller rivningskontrakt.

Tvångsförvaltning däremot är nu mer ovanligt. För trettio år sedan var det däremot vanligare.

– Branschen har ju rensat upp. Förr var det mer typ tandläkare som köpte en fastighet, drog på semester och trodde allt skulle sköta sig själv, säger Kjell E Johansson, Hyresråd på Hyresnämnden.

I Dalarna har det de senaste fem åren endast varit två sådana ärenden.

– Ja det är ovanligt, det är ovanligt i hela landet nu för tiden, säger Kjell E Johansson.

Vanliga frågor hos hyresnämnden

Vad är ett åtgärdsföreläggande?

Ett åtgärdsföreläggande beslutas av hyresnämnden och går exempelvis ut på att hyresvärden ska ha reparerat lägenheten före ett visst datum.

Hyresnämnden kan förelägga hyresvärden att reparera om

  • lägenheten är skadad
  • hyresvärden inte underhåller lägenheten
  • det förekommer hinder eller men i nyttjanderätten, inte bara av fysisk natur utan exempelvis också störningar från grannar
  • det finns brister i fastighetens gemensamma utrymmen, till exempel i tvättstugan.

Min spis är trasig, vad kan hyresnämnden göra?

Först ska du anmäla felet till din hyresvärd. Om denne inte avhjälper problemet kan du begära att hyresnämnden förelägger hyresvärden att se till att du får en fungerande spis. Nämnden tar inte ställning till om hyresvärden ska reparera den befintliga spisen eller byta ut den mot en ny.

Hur ofta är hyresvärden skyldig att tapetsera om?

Enligt lagens huvudregel ska hyresvärden underhålla lägenheten ”med skäligt tidsmellanrum”. I normalfallet innebär det att hyresvärden ska tapetsera om i intervall om 12-15 år.

Men detta gäller inte när

  • hyresvärden hyr ut en enfamiljsvilla och parterna har kommit överens om att något annat ska gälla
  • hyresvärden och en organisation av hyresgäster har träffat en förhandlingsöverenskommelse om att något annat ska gälla (så kallat hyresgäststyrt eller valfritt lägenhetsunderhåll).

Olika typer av hyresgäststyrt eller valfritt lägenhetsunderhåll har blivit allt vanligare. Det kan handla om att hyran blir lägre om hyresgästen

  • avstår från underhåll när hyresvärden erbjuder det (HLU) eller
  • sköter en del av underhållet själv (VLU).

Källa: Hyresnämnden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.