Kvinna från Borlänge krävs på stort återbetalningsbelopp av Försäkringskassan Foto: Anders Wiklund / TT

Kvinna från Borlänge krävs på drygt två miljoner för felaktig assistansersättning

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 70-årsåldern krävs på över två miljoner kronor i återbetalning av Försäkringskassan. Anledningen: För mycket pengar i assistansersättning under två års tid.

Kvinnan krävs på 2 103 479 kronor i återbetalning av Försäkringskassan, som anser att hon fått för mycket pengar i assistansersättning under perioden juni 2018 till augusti 2020.

Motiveringen till beslutet är att kvinnan inte ska ha betalat ut lön för de timmar som hennes assistenter redovisat att de har arbetat. Kvinnan ska även ha redovisat felaktiga uppgifter, samt betalat ut lön till sig själv.

Beloppet ska nu betalas tillbaka inom 30 dagar, annars hotar en dröjsmålsränta på 7,5 procent.

Vad är assistansersättning?

• Är ett statligt bidrag som ska bekosta personlig assistans för den som, på grund av stort och varaktigt funktionshinder, behöver hjälp med de grundläggande behoven under i genomsnitt mer än 20 timmar i veckan.

• De personer som har rätt till assistans kan köpa personlig assistans från någon som anordnar assistans till exempel kommunen, ett kooperativ eller ett assistansföretag. Eller själv välja att anställa assistenter som kan hjälpa till.

• I Sverige finns det runt 980 privata assistansbolag med tillstånd och drygt 820 personer som anordnar sin egen assistans. 

• Den totala assistansersättningen som betalas ut uppgår årligen till runt 30 miljarder kronor.

• Försäkringskassan gjorde 258 polisanmälningar kopplat till assistansersättningen 2020, jämfört med 140 anmälningar året innan.

Källa: Ivo, Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.