Foto: Jan-Peter Eriksson/SVTVisa alla (14)
Visa alla (14)

Närmare en meter snö.

Uppdaterad
Publicerad
SMHI utfärdade en klass 1-varning. I Hälsingland kom det mer än 80 cm snö.

Under fredagen och lördagen snöade det kraftigt på många håll i landet. SMHI utfärdade en klass 1-varning i Gävleborg.

Närmare en meter nysnö

Norrhälsinge räddningstjänst mätte 70 cm snö i Hudiksvall på lördagsmorgonen och på eftermiddagen hade det kommit ytterligare en decimeter.

-Det är minst 80 cm snö som kommit sammanlagt under natten och dagen, säger Niklas Bruhn, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Även Hassela har fått 80 cm snö sedan snöovädret började.

”Undvik vägarna”

Polisen, både i Gävleborg och Dalarna, säger att man haft fullt upp med trafikolyckor, men men inga med allvarliga personskador.

På lördagen uppmanade polisen och trafikverket folk att stanna hemma och inte ge sig ut i trafiken på grund av väglaget. Snöröjarna har problem att hinna med att ta bort all snö på vägarna i länet.

Höjd beredskap

Kraftbolaget Fortum meddelar att man höjt beredskapen i både Gävleborg och Dalarna för att man snabbt ska kunna åka ut och åtgärda
strömavbrott.

Hundratals kunder var strömlösa i Gävleborg på lördagsförmiddagen, problemet var åtgärdat vid lunchtid.

Under fredagen var flera tusen kunder strömlösa i Bollnäs Ovanåker och Alfta. Även i Ockelbo fick 600 kunder klara sig utan ström i några timmar.

Tågtrafiken påverkas

På lördagen meddelar X-trafik och Trafikverket att förseningar kan förekomma i både tåg- och busstrafik p.g.a. det kraftiga snöfallet

I Hudiksvall är flera busslinjer inställds tillsvidare. I Gävle har flera avgångar i tågtrafiken blivit försenade på grund av vädret.

I Bollnäs ställdes busstrafiken in i fredags, likaså enstaka linjeri Söderhamn och Sandviken. Under lördagen uppger X-trafik att trafiken är igång igen.

Även tågtrafiken har påverkats av snöovädret. Ett tåg spårade ur vid ett-tiden idag på fredagseftermiddagen vid Gävle station vilket orsakade kraftiga förseningar.

Det blev även förseningar i tågtrafiken förbi Ockelbo efter att ett godståg krockat med en personbil nära järnvägsstationen.

Ingen skadades fysiskt vid kollissionen. De två som åkte i bilen hade tagit sig ur bilen för att knuffa loss den från spåret och hann därifrån innan tåget körde in i bilen.

Problem på Hällåsen

Det var länge oklart om elitseriematchen mellan Broberg/Söderhamn och Sirius skulle kunna spelas på Hällåsen i Söderhamn på fredagskvällen då snön vräkte ner där.

Domaren beslöt att matchen skulle spelas, men i 3x30 minuter istället för 2x45.

Oavgjort

Efter att ha spelat 40 minuter avbröts matchen tillfälligt och man diskuterade om man över huvudtaget skulle fortsätta. Men man beslöt att köra vidare.

Matchen slutade 2-2.

SVT:s väderprognos ser du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT
Foto: Ylva Schibbye
Foto: Marie Hägg/SVT
Foto: Anders Fall/SVT
Foto: Anders Fall/SVT
Foto: Anders Fall/SVT
Foto: Jennifer Howgate/SVT
Foto: Bodil Ljungberg/SVT
Lastbilsolycka på E4 utanför Gnarp Foto: Markus Dahlberg/SVT
Stopp i trafiken i norrgående på E4:an Foto: Markus Dahlberg/SVT
Olycka i centrala Hudiksvall Foto: Markus Dahlberg/SVT
Köer på E4:an norr om Gnarp – nära olycksplats. Foto: Markus Dahlberg/SVT
Snöigt och moddigt i centrala Falun under morgonen Foto: Niklas Lindh/SVT