Överläkare kräver slut på dårskapet

Publicerad

Överläkare Fredrik Broman vid Falu lasarett är starkt kritisk till hur landstingsledningen sköter sig. Han menar att det, citat: ”måste bli slut på dårskapet”.

– Vi har en ekonomi som är i fritt fall och vi har en personalpolitik som är i fritt fall, säger Fredrik Boman till Gävledala. Och liknar landstinget Dalarna med hur ekonomin skötts i Grekland.

– Landstingsledningen har ju någon slags grekisk syn på det här med ekonomiskt ansvar. De får ju Greklands regering att framstå som ytterst ansvarsfulla. När det gäller personalpolitiken så har dom avsiktligt försämrat avtalsvillkoren för sjuksköterskorna under flera år. Vi varnande dom när dom började och sa att det här kommer att bli den dyraste besparningen ni har gjort nu har vi facit, säger han.

Ambulanshelikoptern – en prestigefråga

Broman pekar på flera problem inom landstinget Dalarna. Förutom personalpolitiken ger han en stor känga åt landstingets satsning på en ambulanshelikopter, en fråga som han menar att det gått prestige i.

– Dom envisas med att köpa en helikopter som alla i professionen avrått dom att köpa. En jättestor investering och det finns bättre hål att stoppa dom pengarna i. Det är en helt vanlig liten ambulansutrustad helikopter utan kapacitet för IVA-vård eller kuvösvård. Vi kan inte skicka svårt sjuka från Falun till ett annat sjukhus med denna helikopter. Det vi kan göra är att i bästa fall plocka ner en fotledsfraktur på en turist från fjällen till Sälens sjukstuga, om det den dagen är sånt väder så att det går att flyga vilket det är sällan.

Landstingsrådet Ingalill Persson (S) har idag valt att inte kommentera Fredrik Bomans utspel i media.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Region Dalarna

Mer i ämnet