Foto: Stillbild Patrik Qvicker/SVT (arkiv)

Räddade efter 20 timmar på fjället

Uppdaterad
Publicerad

Pappan och hans 11-åriga dotter som har varit försvunna på fjället är nu räddade.

Det var strax före klockan 11 som polishelikoptern hade lyckats lokalisera platsen där pappan och dottern befann sig, just innanför norska gränsen. Därefter kunde helikoptern hitta en landningsplats och hjälpa de nödställda.

– De mår riktigt bra. Mycket bättre än vad vi trodde. De säger att de inte behöver åka till läkare ens, säger polisens insatsledare i beredskap Lena Nilsson till SVT Gävledala.

Dramat på Drevfjället

Direkt efter räddningen fick pappan och dottern värma sig i helikopter och åka till Sveg för att tanka och äta mat.

– De måste ha haft en helvetesnatt. De har haft vindskyddet uppe men faktiskt sovit under en gran. De har inte ens haft en eld. Så det är otroligt skönt att de mår så bra.

Telefonsamtal innebar genombrott

Vid nio-tiden på morgonen hade pappan telefonkontakt med sin bror och kunde då berätta att de mådde efter omständigheterna bra och befann sig i ett vindskydd. Med hjälp av det samtalet kunde sökandet ta ny fart i rätt område.

Pappan och hans dotter var under måndagen ute på en skotertur nära gränsen till Norge, när de körde fast. Pappan kontaktade en anhörig, som slog larm till SOS på måndagseftermiddagen. Larmet kom in omkring klockan 15.30.

Nästan 20 timmar senare fick alltså dramat ett lyckligt slut.

– Att det här slutade bra är underbart. Känslan går inte att beskriva med ord. Det är så att man fäller en glädjetår, avslutar Lena Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramat på Drevfjället

Mer i ämnet