Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är riktigt fult mot väljarna”- Hör Benny Rosengren om att SD uteslutits från inflytande i Region Dalarna. Foto: Bodil Ljungberg, SVT

Partiet som blev över – SD arbetar på i politisk iskyla

Publicerad

Utan inflytande i nämnder och utanför allianser och samarbeten. För Sverigedemokraterna, regionens tredje största parti, har den första halvan av mandatperioden inneburit ensamarbete ute i den politiska iskylan.

– Det som är bra är att de inte kan hindra mig från att gå på möten eftersom jag är oppositionsråd. Men jag kan ju inte vara överallt, åtta nämnder, regionstyrelse och fullmäktige, det är svårt att hinna med, säger oppositionsrådet Benny Rosengren (SD).

Redan innan valet 2018 stod det klart att SD inte skulle få vara med och styra regionen – oavsett majoritet. Efter valet stängdes partiet dessutom ute från inflytande i regionens nämnder tack vare ett valtekniskt samarbete mellan partierna i Dalasamverkan och socialdemokraterna. För moderaterna var det viktigt att inte släppa in SD.

– Det är inga konstigheter egentligen, vi gick till val på att inte samarbeta med SD den här mandatperioden,  säger Ulf Berg (M), regionråd som tillägger att det inte heller finns några sådana planer i framtiden.

SD röstar ju med Dalasamverkan i många frågor, skulle inte det borga för ett samarbete?

– De röstar också många gånger mot oss, de verkar inte så intresserade av samarbete, så jag har en känsla av att det är ömsesidigt, säger Ulf Berg.

För SD innebär situationen att man får jobba än hårdare med egna frågor.

– Det har varit svårt att jobba, men vi har nog aldrig gjort så mycket som den här perioden ändå. Vi har lagt tio-tolv motioner och interpellationer och initiativärenden, så jag är ändå nöjd med vad vi åstadkommit hittills, säger Benny Rosengren.

I klippet ovan berättar Benny Rosengren om hur det är att arbeta som politiskt icke önskvärd – men också om hur det är att ha sina politiska motståndare som arbetskamrater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Halvtid i politiken

Mer i ämnet