Per Pettersson fick en pistol mot pannan – hör honom berätta om händelsen som får honom att sluta sälja guld och klockor. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Per rånades med pistol mot pannan – slutar med guld och klockor

Publicerad

Den 11 januari klockan 16.05 klev två rånare in i Per Peterssons ur-, guld- och optikbutik i Säter. Genom våld och hot mot honom och hans anställda tvingade rånarna till sig pengar, klockor och smycken. Nu ska butikens stöldbegärliga sortiment tas bort.

En av rånarna följde efter ägaren genom lokalerna och riktade slag och sparkar mot hans kropp tills rånbytet hade tagits fram.

– De hotade och slog mig med pistolen så att jag fick sår i pannan, berättar Per som dock inte kan säga säkert om pistolen var skarp eller en attrapp.

”De ska inte få vinna”

Per säger att han har varit tveksam till att ställa upp på intervjuer om händelsen, men han hoppas att kunder och andra näringsidkare nu ska få en bättre förståelse för hans beslut.

– Det går så mycket rykten i små städer och byar, folk kommer fram och undrar om vi ska lägga ned. Men jag vill få tala om för folk att ”Näe, vi kommer inte lägga ned”. De ska inte få vinna helt och hållet, säger han och syftar på rånarna.

Men så rättar han sig själv:

– Jo, visst har de har vunnit lite grann eftersom vi tar bort guld och klockor. Men jag står kvar, fortsätter den 64-årige Per Petersson stolt.

”Armada av poliser”

Per vill ge beröm till polisens insats direkt efter rånet:

– Polisen har gjort ett fantastiskt arbete tycker jag. Vi bor ju en bra bit från polisstationen men ändå var det snart en armada av poliser på plats här. De var snabba med att titta på kamerabilderna, gjorde gripanden samma natt och de kröp och letade DNA här en hel dag efteråt.

Två personer häktade

Utredningen pågår fortfarande och två personer är häktade på sannolika skäl misstänkta för rånet.

– Vi är inte framme vid ett åtal än men jag upplever att vi har en god bild av händelseförloppet och jag känner mig trygg inför bevisläget, säger förundersökningsledare Helena Falkerby.

I videoklippet ovan berättar Per om varför han tog beslutet att skala bort de mest stöldbegärliga delarna av sin verksamhet: ”Det är inte värt det”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Guldbutiksrånet i Säter

Mer i ämnet