Foto: SVT/arkivbild

En fast vargkommitté föreslås

Uppdaterad
Publicerad

Inrätta en permanent vargkommitté, föreslår Naturvårdsverkets förre generaldirektörer Rolf Annerberg, Lars-Erik Liljelund och tidigare ordföranden i den statliga vargkommittén Peter Egardt.

Inrätta en permanent vargkommitté där en direkt dialog kan föras mellan regeringen och ledningarna för organisationer som berörs. Det föreslår Naturvårdsverkets förre generaldirektörer Rolf Annerberg och Lars-Erik Liljelund samt tidigare ordföranden i den statliga vargkommittén Peter Egardt.

”Vi är oroade över att den konsensus som uppnåddes inom vargkommitténs arbete nu håller på att förbytas mot ett förnyat skyttegravskrig”, skriver de på Dagens Nyheters debattsida.

Artikelförfattarna anser att domstolarna ”borde förskonas” från att hantera så många överklaganden av jaktbeslut.

De tre ”hoppas innerligt” att Kammarrätten i Göteborgs färska beslut, som ger klartecken för jakt på varg i Värmlands och Örebro län, inte överklagas.

”Någon skada – förutom på de direkt berörda vargarna – lär inte åstadkommas. Vargpopulationens överlevnad i stort är ändå tryggad”, hävdar Annerberg, Egardt och Liljelund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gävledala Varg

Mer i ämnet