Person på särskilt boende utsatt för sexuellt övergrepp i duschen

Publicerad

En person på ett särskilt boende i mellersta Dalarna utsattes i somras för ett sexuellt övergrepp av en anställd på boendet enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Händelsen ska ha ägt rum i samband med att personen skulle duscha. En i personalen som närvarade ska ha tvättat personen på ett hårdhänt sätt och även fört in ett finger i underlivet på personen.

Personalmedlemmen, som jobbade som vikarie på boendet, omplacerades omedelbart så att denne inte skulle vara ensam med andra på boendet. Personen valde kort därefter att säga upp sig.

Händelsen har polisanmälts och Lex Sarah-anmälts.

Kommunen där det ägde rum överväger nu att börja med kontroller mot belastningsregistret innan anställningar. Det görs redan i dag när barn är inblandade men övervägs nu alltså också att sättas in vid omsorgsverksamhet för vuxna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.