Personal på flera äldreboenden i länet har smittats av covid-19. Men det är inget som anhöriga till brukare på boenden informeras om. Foto: Sofie Lind

Personal på äldreboenden smittade – men inget anhöriga får veta

Uppdaterad
Publicerad

Personal på flera äldreboenden i länet har smittats av covid-19. Men det är inget som anhöriga till brukare på boenden informeras om. – Det är inget vi gör, det finns personalsekretess, precis som det finns patientsekretess, säger socialchefen Bahman Alami Alamdari i Malung-Sälens kommun.

SVT Nyheter Dalarna har varit i kontakt med flera kommuner om personal inom äldrevården drabbats av covid-19. De flesta, utöver Älvdalens kommun, bekräftar det. Men där det finns fall menar kommunerna att man inte informerar anhöriga till brukare på boenden om det.

Men vi befinner oss mitt i en pandemi – bör man inte överväga att informera anhöriga?

– Nyttan är oklar, jag ser inte nyttan att informera anhöriga i detta i nuläget, säger socialchefen Bahman Alami Alamdari i Malung-Sälens kommun.

Fall på äldreboende – och flera i personalen sjuka i covid

Tidigare i veckan konstaterades det att ett fall av Covid-19 just tagit sig in på ett äldreboende i Malung på Orrmyrgården.Där kontaktades anhöriga till brukaren och kommunen gick senare i veckan ut med information om läget. Men att personal på andra boenden och verksamheter i kommunen varit sjuka i Corona berättar kommunen inte om.

Kan det ändras när smittan nu tagit sig in på ett äldreboende i Malung-Sälen kommun?

– Inte utifrån situationen som vi befinner oss i nu, men som sagt, blir det ett annorlunda läge så kommer vi som arbetsgivare självklart ompröva våra handlingsrutiner, säger  Bahman Alami Alamdari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.