”Personalbristen är kritisk” – när smittspridningen når nya toppnivåer

Uppdaterad
Publicerad

I Dalarna är antalet konstaterade fall av covid-19 på rekordhöga nivåer, samtidigt som smittspridningen fortsätter öka. Under veckan nåddes en ny toppnivå med över 4000 fall.

– Vi ser att nu att smittspridningen medför att flera kommuner hör av sig om stor personalbrist, berättar smittskyddsläkare Helena Ernlund.

Den skenande smittspridningen har inte lett till en ökningen av inneliggande covid-patienter på länets sjukhus, men trots det är belastningen på hälso- och sjukvården, samt på andra samhällsviktiga verksamheter, väldigt hög. Personalbristen är kritisk nu, säger biträdande smittskyddsläkare Fredrik Rücker.

Coronaviruset i Dalarna

Uppdaterar karantänsreglerna

Till följd av Folkhälsomyndighetens uppdaterade riktlinjer inför nu Region Dalarna nya förhållningsregler för symtomfria hushållskontakter.

– Förändringarna är nödvändiga för att i så stor utsträckning som möjligt undvika personalbrist inom samhällsviktiga verksamheter, säger Fredrik Rücker, biträdande smittskyddsläkare.

I klippet hör du smittskyddsläkare Helena Ernlund om de nya karantänsreglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet