Foto: SVT

Pizzafusket uteblev

Uppdaterad
Publicerad

31 pizzerior har under den senaste tiden granskats av miljökontoret i Hudiksvall och Nordanstigs kommun. Sammanfattningsvis tycker miljö- och hälsoskyddsinspektören att pizzeriorna sköter sig bra.

Det var bland annat efter den hästkött-skandal som avslöjades i början av året som det bestämdes att kontrollera pizzeriornas råvaror. Sammanfattningsvis tycker miljö- och hälsoskyddsinspektör Lisa Sandström att pizzeriorna sköter sig bra.

– Överlag ser det bra ut. De allra flesta har de råvaror som de utlovar på menyn. I kontrollerna har vi sett att det finns t.ex. fläskfilé och oxfilé i frysarna och att det har gått att följa det på följesedlar och ordrar bakåt i tiden.

Däremot har inspektörerna märkt att det finns en viss okunskap hos ägarna av pizzeriorna.

– Står det fårost på menyn ska man inte lägga på salladsost på pizzan och det har vi sett är ganska vanligt. Det är också många som skriver krabba på menyn medan det är crabfish man egentligen använder. Men det är nog inte meningen att man vill lura sina gäster utan snarare att man inte själv förstår skillnaden. Samma sak gäller med Parmaskinka, Fetaost och Gorgonzolaost som har skyddade betäckningar. Om man i stället ändrar till lufttorkad skinka, salladsost och mögelost på menyn är det löst, säger Lisa Sandström.

Att det är oxfilé och inte hästkött som pizzeriorna säljer som mat har miljökontoret alltså fastställt via ordersedlar. Men det betyder inte att miljökontoret kan garantera att man som kund kan känna sig trygg.

– Vi har inte gjort några analyser av råvarorna. De flesta pizzerior köper sina varor från leverantörer som importerar köttet från Polen och vad som egentligen är i förpackningarna vet vi ju inte säkert. Vi vet bara att pizzeriaägarna inte medvetet försöker lura sina kunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer